Zöld vadművelet 2008 nyarán

Sarjadzik a magyar szik:

Zöld vadművelet-gerilla kertészetet

Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra.Bálint György, azaz Bálint Gazda, minden magyar kertész örökös példaképe is a Zöld Vadművelet mellé állt

egy másik magyar csoportzoldvadmuvelet

– korábbi post

vélemény -blog

a nemzetközi helyzet:

cikk-Los Angeles Times

Best of guerilla gardening sites

-link gyűjteményláss csodát !!


NAGY GERILLAKERTÉSZETI SZABÁLYKÖNYV
A Nemzetközi Gerillakertészek szabályai alapján, saját tapasztalatokkal
A jelentkezéshez ezt mind olvasd el, nem a szokásos bla-bla

1. Nézz ki magadnak egy elhagyatott helyi földdarabkát.
Meg fogsz döbbenni, mennyi nemkívánatos, sorsára hagyott folttal fogsz találkozni a közterületeken. Elhanyagolt beton virágágyások, enyésző szemétkupacok, üres sártócsák. Bizonyára Te is elmész mellettük minden alkalommal, amikor bevásárolni vagy a munkahelyedre sietsz. Válassz egyet közülük, és nevezd ki magad az ő anyukájának vagy apukájának. Így hosszabb távon is könnyebb lesz majd róluk gondoskodni. Minden nap megcsodálhatod munkádat, és büszkén mondhatod majd magadnak: „Én tettem valamit!”.

2. KÖRÜLTEKINTŐEN válaszd ki a saját övezetedet.
Tartsd észben, hogy Te most tulajdonképpen megszeged a törvényt. Választásod során bizonyosodj meg arról, hogy majdani akciód nem okoz SEMMILYEN közkárt, SEMMILYEN módon nem akadályozza az embereket. Ne ültess olyan területeken, ahol a jelek szerint már bizonyos szervezetek próbálkoztak ezzel, hiszen az adott önkormányzat talán sokat dolgozott anno a terület csinosításával. Hozzá szeretnénk adni a munkájukhoz, és bókolni nekik, nem pedig tönkretenni azt. Ha megszeged a mi szabályaikat, jól megtagadunk és/vagy majd hülye nevekkel illetünk az országos médiákban. Figyelmeztettünk!

3. TERVEZD MEG A KÜLDETÉSEDET!
Szánj elég időt magadnak választott területed átnézésére. Jegyezd fel mindenki feladatát az akcióban, kezeld úgy, mint egy valódi harci feladatot. Gyorsaság, higgadtság és stílus. Igazodj ehhez a 3 minőséghez, és senki nem fog semmi rosszat sejteni. Ezt a tervet kell a jelentkezésnél („Sorozás” menüpont) feltöltened, lehetőleg .pdf formátumban, helyszínrajzzal, ábrákkal, leírással, csapatzászlóval és a titkos csatakiáltásokkal együtt.)

4. Találj egy helyi készletet, ahonnan megveheted a növényeket.
Minél olcsóbb, annál jobb. Városlakók például gondolkodhatnak szupermarketekben vagy nagykereskedőkben. Néha kertészeti üzletekben félretesznek néhány növényt hasonló célokra. Próbálj ki néhányat otthon, kezeld kertedet egyfajta kiképző tábornak, ahol még erősödhetnek a palánták a közterületek dzsungelében esedékes nagy kalandjuk előtt.

5. Válassz meg a nővényeket, melyeket a tűzvonalba küldesz.
Légy tudatos! – Rendkívül ellenálló, igénytelen növényre van szükséged, hiszen ki kell állnia a hosszú szárazság, a hideg időjárás, és néhol a gyalogosok kíméletlen taposásainak próbáját! Légy stílusos! – színek, örökzöld lombok, arányok! Fontos, hogy ezek a növények kitűnjenek a többi közül, lehetőleg az év minél több szakában. Érdeklődj egy helyi kertészeti üzletben, vagy egy szakértőnél, melyek azok a növények, amelyeket leginkább ajánlanának városi használatra.

6. Szerezz zsákokat.
Műanyag szatyrok/ szemeteszsákok rendkívül fontosak a háborús övezet megtisztításához. Gaz, hulladék, műanyag cserepek, kavics nem maradhat a helyszínen. A pontos munka érdekében hasznosíts újra bevásárló táskákat, vagy – komolyabb kertészeti akció esetén – használj nagy építkezési hulladéknak való óriási zsákokat. A vastag műanyag nem szakad el, és tekintélyes mennyiségű szemetet lehet benne a közeli kukához vonszolni.

7. Rendszeres öntözés.
Egy Gerilla kertész egyik fontos feladata az elültetett növényekkel való folyamatos törődés. Víz nélkül bizony meghalnának. Ez tény. A Gerillakertésznél legyen tehát víz, mi például kiürült benzines kannákat használtunk, rengeteg víz fér beléjük, hatékonyan pakolhatók és viszonylag könnyű őket szállítani. Bár néhány járókelő kérdőre is vont minket, hogy vajon bombákat földelünk-e el (ami nem igazán szerencsés). 2008-ban például irodai vizespalackokkal oldottuk meg egy olyan hatalmas terület öntözését, mint a Margit híd.

8. Magbomba.
Ha olyan helyen szeretnél gerillakertészkedni, ahova a bejutás nehézkes, vagy a hosszú ideig tartó ásás nem megoldható, akkor inkább használj magbombát, ami tulajdonképpen egyfajta mag- és földkeverék beburkolva egy kapszulába, ami földet éréskor szétrobban. A New York-i Zöld Gerillák a hetvenes években furcsamód a környezetszennyező műanyag és üvegkonténerek (?) használatát javasolták, de a mai gerillák csak a termőföldet, az agyagot és a magokat részesítik előnyben, bombából is csak egy könnyedebb verziót készítenek, üres tyúktojást töltenek meg földdel és magokkal.

9. Viseltess tisztességgel a rendőrség iránt.
Igen, tudjuk, hogy nehéz, de mégis minden joguk megvan ahhoz, hogy arról kérdezősködjenek, mit csinálsz éppen. Szóval inkább légy udvarias, előzékeny és segítőkész. Magyarázd el nekik, hogy éppen kertészkedni próbálsz. Nagy rá az esély, hogy hagyják folytatni, de csak akkor, ha tisztelettudóan viselkedsz velük. Ne rohanj el. Nem szeretnénk azzal megkeresni a szüleidet, hogy kedves gyermekük golyót kapott valamelyik testrészébe egy tulipán elültetéséért. Ez minden résztvevő számára kínos lenne, és azt az időt másra is fordíthatnánk.

10. Adj hozzá egy lányt is.
Ha egy lány is van veletek (aki bizonyára egymagában is ugyanannyit bír, mint egy hímekből álló csoport), az nagyszerű módja a hatóság figyelmének elterelésére, így kevésbé fognak kíváncsiskodni. Éjfélkor egy lány a rendőrség számára sokkal kevésbé gyanús látvány, mint egy csapat sárban fetrengő izzadt srác. Persze egy húrtangás topmodell belekeverésének is megvannak a maga előnyei, de sajnos az inkább felhívja a figyelmet, mintsem eltereli. Ha mégis az utóbbi mellett döntenétek, juttassátok el hozzánk akciótok pontos koordinátáit. Előre is kösz!

11. Terjeszd az igét.
Minél több embernek meséld el akciód történetét, hadd tudják meg, mire képes pár az ajtók alatt becsúsztatott szólólap a gerillakertészeti övezetben. Foglald le az érdeklődő járókelőket egy izgalmas beszélgetés erejéig, de akár néhány pót szerszámot is vihetsz, hátha kedvet kapnak segíteni Neked. Lehet, hogy a helyi média is felkapja a fejét a hír hallatán, úgyhogy légy velük készséges, hiszen rajtuk keresztül lehet a leghatásosabban terjeszteni a mozgalom hírét.

12. Szállítás.
Ha olyan helyen gerillakertészkedsz, ami lakóhelyedtől némileg távolabbra esik szállításra is szükséged lesz. Próbáld meg kölcsönkérni egy barát kocsiját, lehetőség szerint olyat, aminek elég nagy a csomagtartója, és amit senki sem félt egy kis sártól. Ha mégse tudnál kocsit szerezni, pattanj biciklire, vagy menj gyalog. A séta jót tesz a léleknek.

13. Vállald a felelősséget.
És végül – de egyáltalán nem utolsósorban – vállalj teljes felelősséget saját megmozdulásodért. Hiszen a TE AKCIÓDÉRT NEM MI VAGYUNK A FELELŐSEK. Ne hergeld a helyieket, ne törj össze semmit, ne hagyj rendetlenséget magad után, és ne kövess el birtokháborítást. Te most egy nagyobb nemzetközi mozgalomban veszel részt, tehát ha felrúgod a szabályait, mi szívjuk meg – a többiek, akik csak jól akarják magukat érezni. És dühösen nem vagyunk túl megnyerők.


Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Hozzászólás